Tommy Svensson – en av Alvestas tränare

Fotboll

Om du har varit med om fotbollssommaren 1994 då Sveriges herrlandslag i fotboll grävde guld i USA men lyckades komma hem med ett brons istället, så vet du också sannerligen vem Tommy Svensson var. För dig som dock inte har koll och är föga intresserad av fotboll, så kan vi berätta att herr Svensson var detta berömda landslags förbundskapten under många herrans år. Han blev därför hyllad för sina insatser som ledde svenskarna till ett VM-brons. Kort därefter slutade han dock sin tränarkarriär för Sverige – närmare bestämt 1997 då han fortsatte som expertkommentator för Canal + istället. Denna artikel ska dock handla om hur hans karriär tog fart, och det var inte någon annanstans än i Alvesta, det. Alvesta GIF var nämligen hans första position som tränare.

Mannen Tommy Svensson

Tommy Svensson föddes i Växjö 1945 och spelade ett flertal säsonger i både Östers IF och i det svenska landslaget. Han lyckades även få en plats i belgiska Standard Liège där han gjorde succé. Det var ganska naturligt att Tommy spelade just i Östers IF, då hans pappa både var ordförande och lagledare. Släktet följa släktets gång som man säger, eller är “sådan fader sådan son” ett bättre begrepp?

Svensson var en duktig spelare och fortsatte sin karriär in i svenska juniorlandslaget och vidare till U23. Tyvärr satte en irriterande hälseneskada stopp för spelarkarriären och 1991 tog han över rodret i det svenska herrlandslaget med Brolin och grabbarna. Detta ledde laget till ett EM-slutspel 1992 på hemmaplan samt ett VM-brons i USA 1994. Idag finns inte så många av dessa pojkar kvar inom fotbollen men flera har däremot satsat på både modekarriärer och annat säljbart som du kan hitta rabattkoder till på Kampanjjakt eller liknande.

Tränarkarriären

Tommy Svensson tänkte aldrig ge upp fotbollen. Hans skada gjorde att han var tvungen att ta sig in i tränarkarriären istället. Från början blev han lagledare för Östers IF precis som far sin, och detta ledde sedan vidare till Alvesta GIF som faktiskt är Smålands äldsta fotbollsklubb. Strax innan detta var han även tränare i Norge för Tromsøs fotbollslag innan han tog plats som det svenska herrlandslagets förbundskapten.

Dock innebar inte tränarkarriären att Tommy Svensson skulle ge upp sitt vanliga yrke som vid tidpunkten var mellanstadielärare.

Under tiden med Alvesta

Tommy Svensson må ha varit en bra förbundskapten och tränare, men han gjorde inga enorma grejer med Alvesta fotbollsklubb. Lagets storhetstid infann sig på 70-talets andra hälft. Dock fick Tommy Alvesta att komma till Svenska Cupen eller dåvarande Scandiacupen. Detta var inte dåligt med tanke på att det hade gått några år från det att Alvesta var med i Superettan. Tyvärr förlorade laget med 9-0 mot IFK Göteborg, men man minns ändå tillbaka på matchen med ett leende då det var en stor händelse.

katlan