Kort om padel

Fotboll

Padel är en väldigt populär racketsport som under de senaste åren växt något enormt. Sportens ursprung finns det dock lite olika åsikter om. Enligt vissa började sporten spelas på kryssningsfartyg från Storbritannien under 1920-talet, medan andra säger att sporten kommer från Latinamerika och Spanien. Oavsett när sporten först kom till var det år 1974 som sporten kom till enligt dagens regler.

Men trots att det är en väldigt populär sport finns det fortfarande de personer som inte har koll på hur padel spelas. Här går vi därför igenom sporten lite snabbt, och utrustningen som behövs.

Utrustningen

Idag är det möjligt att spela padel i Sverige på flera olika platser. Du behöver dessutom inte särskilt mycket utrustning. Allt du egentligen behöver är padelracket, padelbollar och en partner att spela med. En padelracket är tillverkad av kompositmaterial med en slagyta som har hål. Det innebär att bollträffen blir dovare och inte får samma kraft. Det finns padelracketar i tre former: rund, diamantformad och droppformad. Den runda racketen ger oftast bäst kontroll, vilket innebär att den passar de flesta olika spelare. Bollen som används ser ut ungefär som en tennisboll, enda skillnaden är att den är lite mjukare.

Spela padel

Om du aldrig spelat padel tidigare kan vi beskriva sporten som en kombination av squash och tennis. Planen som du spelar på ser ut som en liten tennisplan, den är 10 x 20 meter. Men till skillnad från tennisplanen är den omringad av väggar, som i squash, och du får spela mot väggarna. Vanligtvis spelas padel i par, alltså två mot två. Men skulle du vilja spela en mot en är även detta möjligt, singelplanen är dock lite mindre. Om du skulle vilja ha mer hjälp i hur padel spelas och vilka regler som gäller finns det lektioner du kan ta på flera padelhallar runt om i Sverige. Där kan du lära dig allt du behöver veta om sporten.

katlan