Idrotta när man har ont

Fotboll

I dag är det många unga, äldre och barn som idrottar. Det finns väldigt många olika idrotter att välja mellan och de är alla olika ansträngande och krävande för kroppen. Vissa idrotter kan man utföra nästan stillasittande, andra kräver betydligt mer. Men hur är det egentligen med idrott och smärta, kan och bör de kombineras?

Kronisk smärta

I vissa fall kan man idrotta om man har ont. Till exempel om du lider av artros är det ofta inte farligt att idrotta även om det gör lite ont i kroppen. Man bör dock inte ta i allt för hårt. Det kan också vara klokt att rådgöra med sin läkare innan man börjar träna. Även vid andra former av kronisk smärta kan man idrotta. Ibland kan man behöva ta en värktablett för att kunna röra sig som man vill. Om man upplever att värken förvärras kraftigt eller om läkaren avråder från fortsatt träning bör man undvika att träna med samma intensitet. Kanske kan det vara bra att prova på en annan idrott.

Akut smärta efter skada

Om man drabbas av en skada är smärtan som uppkommer ofta akut men övergående. Man kan ha mer eller mindre ont. I vissa fall känner man bara ett litet obehag när man gör vissa rörelser, andra gånger kan man ha så ont att det är svårt att utföra vanliga vardagsrörelser. Om man skadar sig och smärtan är akut är det ofta klokt att undvika träning, eller att ta det mycket lugnt under tiden man har ont. Om det är så att man tränar inför en viktig tävling eller liknande bör man ta det extra lugnt, trots att träningen är viktig. Tränar man för hårt kanske man inte kan vara med i tävlingen alls.

Kan idrott lindra smärta?

I vissa fall kan träning göra så att smärta lindras. Det finns till exempel personer med ryggproblem som har fått sin smärta lindrad genom ridning. När det gäller just ridning är det viktigt att man ser upp lite. En akut eller kronisk skada kan förvärras rejält om man ramlar av hästen. Även andra träningsformer som yoga och andra avslappningsövningar kan fungera för att få smärtan att släppa något. Många gånger beror kronisk smärta på spänningar i muskler och leder. När man idrottar kan de släppa och man tänker på annat.

Att skadas när man idrottar

Idrott kan också leda till att man skadas och man kan få ont av träningen. Ibland kan det vara svårt att veta om man ska fortsätta med träningen eller inte. Är det så att man till exempel stukar foten är det dumt att fortsätta med träningen. Om man däremot sträcker sig under ett yogapass kan det vara positivt att fortsätta träningen lite lugnt.

katlan