Tips till fotbollsföräldrar

Fotboll

[b]Det finns en del saker värda att tänka på när det kommer till att stötta sina barn i idrottsutövandet. Att vara en bra “fotbollsförälder” innebär att “finnas” till i idrottsmiljön, men det finns olika sätt att stötta och visa närvaro på. [/b]

Fördelen med fotboll är att barnet snabbt kan komma igång med träningen utan för stora krav gällande exempelvis kläder och utrustning. En praktisk och slittålig levis t shirt i barn storlek tillsammans med ett par bekväma shorts funkar bra till träningen. När det kommer till fotbollsskor går det bra att köpa begagnat. När barnet blir lite äldre omfattas dock din roll som fotbollsförälder av fler aspekter.

Öppen dialog

Ibland kan små och lite äldre barn tycka om att ha sin förälder på plats under så väl träning som match. Andra gånger kan en förälders närvaro bli till en distraktion. Som förälder gäller det att du vågar fråga och prata med barnet gällande vad som är viktigt för det. Det kanske inte alltid känns bekväm för barnet att förklara att spelandet går bäst utan förälderns närvaro vid sidoplanen. Lika väl som ett annat barn inte vill verka osäker och be mamma eller pappa att komma. En öppen dialog inom familjen är viktigt där barnet känner sig tryggt och vet att stödet finns oavsett föräldern är på plats eller inte.

Det hör även till att nämna engagemanget i sammanhanget. Låt ditt engagemang ligga på en rimlig nivå; det vill säga – lagom är bäst. Det är sällan en överengagerad förälder är medveten om detta utan istället tror att den gör rätt. Just därför kan det vara värt att reflektera över din syn när det kommer till vad som är positiv stöttning och vad som är att begära för mycket.

Heja på ditt barn

Att heja under en fotbollsmatch är så klart motiverande för barnen, men det finns gränser – oavsett ålder. En bra fotbollsförälder ska heja positivt och försöka sprida en allmänt glad stämning. Det handlar helt enkelt om att heja glatt för alla som deltar på planen. Att specifikt pusha just ditt barn gör vare sig gott för barnet eller övriga barn på planen. Förstärk positiva saker som sker på planen och lägg störst fokus på att barnet är med och spelar. Själva prestationen ska inte vara det primära när det kommer till att heja på barnen på fotbollsplanen.

Fotbollsdomaren Jonas Eriksson har en imponerande karriär bakom sig som elitdomare. I samband med att en blott 19-årig domare fick lov att avbryta en fotbollsmatch för tioåringar röt Eriksson till i en debattartikel

på Aftonbladet. Han menade att händelsen var ett tydligt exempel på ett växande problem i barn- och ungdomsfotbollen. Inblandade föräldrar och andra vuxna föregår inte med tillräckligt bra exempel för att råda bot på den hårda attityden. Ditt ansvar som fotbollsförälder har betydelse för barnet och fotbollen. Utan eldsjälar till föräldrar skulle heller ingen barn- eller ungdomsverksamhet inom fotbollen finnas.

katlan