Om Alvesta GIF

Fotboll

Denna förening har funnits sedan 1932 och håller till i hjärtat av Småland. När föreningen bildades var det enbart en fotbollsförening men har under årens lopp växt och nu finns det ytterligare sektioner. Dessa är ishockey, friidrott, golf, bowling och den senaste i mängden är simning. Dessutom har Alvesta GIF planer på att skapa en boxningssektion och även bordtennis.

Det var ett gäng grabbar från orten som i början på 30-talet startade upp föreningen för att kunna spela lite fotboll och det är även den sektionen som haft mest framgångar. Då det också finns en hel del golfbanor i Småland med omnejd så har faktiskt även golfsektionen skördat en del framgångar vilket är kul.

I dag finns ungefär 1 500 aktiva medlemmar i åldrar allt från 5 till 80 år där de yngsta håller till i klubbens friidrottssektion och där de äldsta finns i bowlingen. Det är också friidrotten som innehar flest aktiva medlemmar med cirka 700 stycken och bowlingen är den minsta med sina 50. Klubben har också en hel del passiva medlemmar. Det är medlemmar som stöttar föreningen ekonomiskt och även praktiskt med hjälp att skjutsa barn till och från matcher och träningar och även som funktionärer på klubbens olika tillställningar.

Varje år hålls även en loppmarknad där intäkterna oavkortat går till klubbens ungdomskassa och detta event är mycket populärt och brukar locka tusentals med besökare. Loppmarknaden brukar hållas i samband med avslutningen inför sommaruppehållet i början av juni och hålls på klubbens fotbolls och friidrottsarena i utkanten av staden.

Styrelsen i klubben består av 8 personer och där ordföranden har funnits i klubben i hela 45 år och suttit som ordförande i 15 år. Den personen har dessutom varit med i klubbens fotbollslag och hjälp till och fört fram den till de framgångar som klubben haft. Dessutom har faktiskt de övriga i styrelsen också varit aktiva i en eller flera av klubbens olika sektioner som spelar och även som ledare.

Alvesta GIF satsar mycket på klubbens ungdomar då man under årens lopp förstått hur viktigt det är att få behålla ungdomarna i klubben även när de blir juniorer och senare även seniorer. Att ha en bra och positiv känsla för sin förening är en stor nyckel till de framgångar som klubben skördar. Därför läggs stora summor pengar ner på ungdomsidrotten men också mycket tid. Nästan 75 procent av klubbens aktiva är under 15 år så det är solklart var kraften, tiden och pengarna ska läggas och detta delas upp på de olika sektionerna dessutom, inom klubben. Bredden är också viktig och varje sektion kan alltid lära sig något nytt av en annan sektion, det är på så sätt som klubben föder nya framgångar och ständigt utvecklas.

katlan