Jonas Björkman – tennislegend från Alvesta

Fotboll

När det kommer till Kronobergs län är det faktiskt en hel del stora namn inom idrotten som härstammar från länets orter. Inom den yngre generationen är bland annat höjdhopperskan Angelica Bengtsson från Växjö ett namn att nämna i sammanhanget. En annan idrottsprofil från Växjö är fotbollspelaren Joachim Björklund som tog brons med VM-laget 1994. Från Alvesta kommer också en av Sveriges största tennisstjärnor genom tiderna. Det är ingen mindre än tennisspelaren Jonas Björkman som under många år var professionell ATP-spelare där han tog hem flertaliga meriter.

Björkmans karriär

Endast 19 år gammal blev Jonas Björkman professionell spelare ATP-touren, det vill säga världens bästa tennisserie. Året var 1991 och den Alvestabördiga tennisspelarens karriär tog sin början, vilken skulle innebära åtskilliga vinster och meriter genom åren. Så väl inom singel- som dubbelspel var Björkman en stor internationell spelare.

I starten av 2000-talet, när Björkman var flitigt aktiv inom tennisen drabbades han av en långvarig knäskada, vilket tyvärr är vanligt inom tennissporten. En annan svensk tennisspelare som under åren haft återkommande knäskador är Magnus Norman. Den som lider av ett så kallat artros knä upplever både smärta och minskad rörlighet, något som just den “rappa” tennisen ofta förorsakar bland professionella spelare. Det finns dock modern rehabilitering och medicinska åtgärder som till mycket kan förebygga artros och även eliminera smärta. Jonas Björkman hade oturen att under samma veva som knäskadan också bli utbränd, vilket höll honom borta från tennistouren under en tid.

Under hela Björkmans karriär som tennisproffs på ATP-touren lyckades han kamma hem inte mindre än 54 dubbeltitlar, vilket gör honom till en av Sveriges mest framgångsrika spelare inom kategorin. Singeltitlar blev det totalt sex av för Alvestasonen där han som bäst rankades som fyra i världen.

Ambassadör inom paddel

Efter att Jonas Björkman lade tennisracket på hyllan 2008 skulle dock en annan racketsport snabbt bli hans nya fokus i livet. Han har nämligen varit något av en ambassadör för den starkt växande padeltennisen sedan hans karriär avslutades. Björkman har i olika intervjuer talat varmt om sporten som han menar är en idrott för alla då det är enkelt att börja spela.

För sex år sedan gjorde Björkman en kortare comeback som tennisspelare då han deltog i Stockholm Open där han imponerande tog sig vidare till dubbelfinal. Den förlorade dock Alvestalegenden som i turneringen spelade med Robert Lindstedt, en annan professionell spelare som blivit stor inom “dubbeln”.

Björkman håller sig aktiv även inom nöjes- och underhållningssvängen där han bland annat deltagit i 2015 års upplaga av Let’s Dance på TV4. Han presterade inte fullt ut lika bra som på tennisbanan, men ändå en mycket fin tredje plats. I det omtyckta tv-programmet Mästarnas Mästare deltog Jonas Björkman 2017 med en hedrande femteplats som resultat.

katlan