Alvesta SK – mer ishockey i Alvesta

Fotboll

Alvesta SK är, till skillnad från Alvesta GIF, en renodlad ishockeyklubb. Föreningen har med andra ord inga andra sektioner, utan består enbart av en verksamhet centrerad kring ishockey. För närvarande har klubben ett J-lag och ett A-lag, varav båda är på herrsidan. Dessutom bedriver föreningen en omfattande ungdomsverksamhet, med lag för pojkar födda 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 och 2009. Om man är yngre än så kan man börja sin hockeykarriär i klubbens hockeyskola, där barnen får lära sig grunderna i hockey, som skridskoteknik och att åka med klubba och utrustning.

Klubben har sin hemmahall i Virdavallens Ishall i Alvesta. Där tränar klubbens alla lag, och där anordnas även klubbens egen cup, Robert Rosén Cup, för barn som är åtta och nio år gamla. Ishallen är också hem för allmänhetens åkning, då alla som vill kan prova på att stå på skridskorna en stund.

Klubben har funnits sedan 1942, och har med andra ord längre anor än hockeysektionen i Alvesta GIF. Oavsett vilken klubb man spelar i, och hur länge klubben har funnits, är riskerna med ishockey dock desamma. Det är en kontaktsport, där man dessutom spelar med hårda klubbor och skjuter hårda puckar i höga hastigheter, vilket leder till att skaderisken är relativt hög. Självklart har spelarna skydd på sig för att förebygga skador, men det är inte alltid tillräckligt. Om en utespelare (som ju inte har ansiktsgaller på hjälpen) skulle få en puck i ansiktet finns till exempel alltid risken att drabbas av en bruten näsa eller allvarliga tandskador, oavsett om man har tandskydd eller inte. Efter en sådan skada måste man sannolikt uppsöka specialisttandvård. I Stockholmsområdet finns sådan att få på Distriktstandvarden.se. Spelarna i Alvesta SK får dock uppsöka en klinik som är närmare belägen deras ishall.

katlan